Kategoriarkiv: Hänt i föreningen

Rapport från Årsmötet den 19 nov

Torsdagen den 19 november hade föreningen årsmöte i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler.
Ca 35 personer hade slutit upp till detta årsmöte, vilket är något fler än vanligt. Jätteroligt!
Årsmötet inleddes med sedvanligt fika och smörgåstårta innan huvudförhandlingarna påbörjades.
Under själva årsmötet skötte Gunnar Karlsson ordförandeklubban.

Såhär ser styrelsens sammansättning ut efter årsmötet:

Ordförande – Gunvor Torstensson
Sekreterare – Helena Gustafsson
Kassör – Lennart Hellmén

Ledamöter:
Lars-Olof Bårström
Marita Bengtsson
Torbjörn Öman

Nedan några bilder från årsmötet tagna av Ferdinand Mican. BIlderna är klickbara till större format.
DSCN9686 DSCN9689 DSCN9691

Besök av SBR:s ordförande

Den 8 oktober fick föreningen fint besök. Då gästades vi av vår förbundsordförande Marita Delvert.

DSCN8548

Vår ordförande Marita Delvert Foto: Ferdinad Mican

Över 30 personer fanns på plas denna kvällen för att höra om vad som är på gång inom förbundet just nu samt ställa frågor och komma med synpunkter till vår ordförande.

Fler bilder från denna kvälllen hittar du i vårt bildarkiv

 

Besök av Bräddegårdens gäster

Tisdagen den 6 oktober
Det är inte bara elever från Råda skola som besöker Lidköpings Biodlareförening. Nej tvärtom, även gäster på Bräddegårdens äldreboende hittar vägen till vår fina föreningsbigård.
Tyvärr har de sistnämnda inte lika mycket spring i benen som de förstnämnda. Som tur är så har Lidköpings Vintersportklubb hittat en lösning på detta. Medlemmarna i föreningen som har verksamheten i Råda körde gäster från ålderdomshemmet i rullstol så att de fick komma ut i naturen.
I tisdag var det även perfekt väder. Solen sken och det var hög, klar luft men tyvärr bara 10 grader varmt. Det gjorde dessbättre inget för damerna var ordentligt invirade i varma kläder. Och Vintersportklubbens medlemmar blev ju varma av att skjuva rullstolarna.

Ingvar, Leo och Ferdinand ställde upp för Biföreningen och berättade initierat om biodling. Aktiviteten var tydligen uppskattat och vi i Lidköpings Biodlareföreningen ställer gärna upp om vi kan berätta om våra nyttiga husdjur.

Bilderna nedan är klickbara till större format.
Foto: Ferdinand Mican
151006_1 151006_2

Rapport från resan till Visingsö

På morgonen den 12 juli samlades ca 10 personer från föreningen för att besöka Ligusticagruppens parningsplats på Visingsö. Det var ett glatt och härligt gäng som gav sig av.

Strax innan kl 11 anlände vi till hamnen i Gränna där vi intog medhavd kaffe och smörgås i väntan på färjan som skulle ta oss över till Visingsö.

2015-07-12 10.41.58

Kaffe i väntan på färjan

När vi kom fram till Persgården, där parningsstationen är belägen, blev vi mottagna av Lars Forsberg som sköter stationen. Lars berättade om uppkomsten av stationen, hur det hela startade och hur man fick börja med att rensa ut alla ”blandbin” som fanns på ön innan man kunde börja avla upp ett rent Ligusticabi.

2015-07-12 11.40.39

Lars Forsberg, som ansvarar för stationen, berättar om hur det hela började.

Varje år utför man ett s.k. kalibreringstest på samtliga bisamhällen på ön. Detta görs enligt Svensk Biavels metod för att studera biets temperament. Biets temperament bedöms efter en 5-gradig poängskala. De samhällen som inte når upp till 4 eller 5 poäng blir underkända. På dessa samhällen byter man oftast drottning.

Ligusticabiet kan variera i färg, men det lägger man inte så stor vikt vid utan det är istället biets egenskaper man tittar mest på.

Öns läge mitt i Vättern med ca 6 km till fastlandet säkrar upp flygavståndet så att andra bin inte kan ta sig hit och på så sätt påverka avelsresultatet. På ön finns plats för 200 parningskupor.

Lars förevisade även en kupvåg som föreningen införskaffat via ett EU-projekt. Där kunde man timma för timma avläsa kupans vikt, ute- och inne- temperatur samt luftfuktighet. Mätresultatet från vågen samlas in och skickas via mobil till Tyskland där man sedan via nätet kan hämta ut och studera resultatet. Vi fick se några exempel på vad som händer i kupan vid olika tillfällen, olika årstider osv. Detta var mycket intressant och lärorikt.

Lars pratade även om varroabekämpning. Föreningen har slutat att myrsyrabehandla sina samhällen. Bl.a. av den orsaken att drottningen kan omkomma i samband med denna behandling. Istället använder man sig av oxalsyraförångning. Detta görs två gånger per år med gott resultat. I detta sammanhang nämndes även drönarramens funktion. Att man genom att skära drönarramen begränsar antalet kvalster i kupan. Vissa påstår att drönarramen inte ger någon effekt alls och inte behövs. Som vanligt inom biodlingen finns olika åsikter om saker och ting.

2015-07-12 13.18.29

Verktyg för att oxalsyraförånga bisamhällena med.

Besöket avslutades med en rundtur bland bikuporna. Vi tackade Lars för ett intressant besök och for därefter vidare för att inta lunch.

2015-07-12 12.45.34

Besök bland kuporna och kupvågen. På bilden kan man skymta mobilmasten som överför vågens data till Tyskland.

Efter lunchen hade vi ”fri tid” tills färjan skulle gå varvid vid gjorde en rundtur med vår buss runt hela ön. Från norr till söder. Vi gjorde även ett stopp vid en gårdsbutik och ett ”Bonnacafé” där vi avnjöt glass mm i ett underbart väder.

2015-07-12 16.31.10

Hela gänget samlat. Här har vi stannat till för att äta lite glass.

Kl 17 tog vi färjan tillbaks till fastlandet, och innan vi lämnade Gränna gjorde vi självklart ett besök i en butik som sålde polkagrisar.

Strax innan Mullsjö gjorde vi åter ett stopp vid en vackert belägen rastplats. Där tömde vi de sista dropparna av vårt medhavda kaffe och satt en bra stund i solskenet och bara njöt och diskuterade de nya erfarenheter vi fått med oss under dagen.

Strax efter kl 20 var vi tillbaks i Lidköping och alla som klev av bussen kunde se tillbaka på en mycket intressant och lyckad resa samt trevligt umgänge!

Fler bilder från vår resa hittar du här.

/ Vid tangetbordet: Lennart H

Föreningen deltog i Rådalyftet

Under Kristi himmelsfärdsdagen deltog föreningen i en aktivitet som hette Rådalyftet.

I strålande solsken promenerade besökarna till vår bigård, där en av tipspromenadens frågor var placerade, och kunde samtidigt få pröva lyckan genom att spela på ”Honungshjulet” samt få lite information om vår verksamhet.

Rådalyftet Många provade lyckan att spela på vårt ”Honungshjul”

DSCN5004

Man kunde också ta del av vår verksamhet och titta på bin genom en liten ”Demostrationskupa”.

 

 

Drottningodling

I torsdags, den 6 mars, var det dags att prata Drottningodling på våra uppskattade utbildningskvällar. Ett 20-tal medlemmar fanns på plats för att ta del av Bert Thryboms kunskaper och erfarenheter i detta ämne. Detta var del 1 av 2 kurskvällar. Del 2, där vi även kommer att få göra lite praktiska övningar är nästa torsdag den 13 mars kl 18.00 i Kaffekvarnen.

Berts presentation med text och bilder hittar du här.

Nu är vi igång!

Den 6 februari var det terminstart för Lidköpings Biodlarförening på Vänermuseet. Innan vi satte oss tlll bords för att gå igenom vårens program fick medlemmarna tillfälle att se utställningen ”Skaraborg som skafferi”, där vi själva deltar med en monter.

1

Efter rundvandringen på utställningen blev det kö till kaffet.

Uppslutningen denna ”uppstartskväll” var stor, ca 30 personer, så det blev trångt kring bordet och vi fick ta till extrastolar så att alla skulle få plats.  Riktigt roligt var det också att vi hade besök av ett antal nya blivande biodlare som inom någon vecka skall påbörja sin grundkurs i biodling. Vi önskar dem lycka till med detta och hälsar dem välkomna på våra kommande veckomöten för att ta del av föreningens program under våren.

3

Ikväll var det trång kring bordet. Kul med en sådan stor uppslutning.

4

Ett trevligt uppstartsmöte med mycket diskussioner kring bordet.

Nästa vecka träffas vi åter som vanligt på kaffekvarnen för att påbörja vårens program. Vi hoppas på en god uppslutning även då.