Kategoriarkiv: Möten/Kurser

Honungsbedömning 2020

Hej,
Information om årets honungsbedömning. 

I år har vi ett lite annorlunda upplägg. Du som vill få din honung bedömd lämnar in provet i samband med vaxinlämningen 15/10 kl 17:00 – 18:00 på parkeringen vid Galejan/Lidköpings bowlinghall. 

Den biodlare som vill ha sin honung bedömd tar med sig ett representativt prov i anonym förpackning och ifyllt bedömningskort. Glöm inte att fylla i medlemsnummer, mailadress och uppgift om bihusesynen.

Lägg honungsprov och bedömningskort i en påse så att provet och kortet inte kommer ifrån varandra.

Honungsbedömningen kommer att göras vid ett annat tillfälle. Därför återlämnas inte provet samma dag, vi återkommer med information om var och när honungen återlämnas. Vill du ha bedömningsresultatet snabbt kan du lägga med ett frankerat kuvert med din adress så postar vi kortet efter bedömningen.

Information om ny honungsbedömning finns i Bitidningen nr 1-2 (2020)

Bihusesyn, se Bitidningen nummer 4 (2020)

Bedömningskort finns i Bitidningen både nummer 5 och 6 (2020)

Mer information om honungsbedömning finnns här på SBR’s hemsida https://www.biodlarna.se/honungsbedomningsreglemente-2-0/

Med vänliga hälsningar 

Honungsbedömningskommiten

Vaxinlämning mm

Hej!

Helena har tidigare meddelat att honung lämnas för bedömning på parkeringen vid Bowlinghallen den 15 oktober kl. 17.00-18.00.
På samma plats tar också Stig-Olof Pettersson emot gamla honungsramar för ursmältning och rengöring. (samt ursmält vax för försäljning).
Han och jag kör sedan upp allt till Biredskapsfabriken i Töreboda  den 16/10.
Märk, som vanligt, med namn, kundnummer i Töreboda och Lidköpings Biodlareförening

Vi tar också gärna med Oxalsyra och ättika därifrån, men, eftersom vi inte träffas så många på torsdagsmöten i år, får var och en göra sin egen beställning i Töreboda före den 16/10 och också be dem skicka fakturan för beställningen direkt till dig. Säg också till om att Stig-Olof och jag hämtar alla beställningar den 16/10.

Med hälsningar:

Marita Bengtsson

Uppstartsmöte den 24/9 kl 18.00

Hej alla biodlarmedlemmar!
Hösten är här !
På torsdag den 24/9, kl 18 har Biodlareförening upptaktsmöte i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler!
Vi följer gällande rekommendationer ang. Corona, vilket medför en del förändringar:

  • Medlemmar i riskgrupp rekommenderas att följa mötet digitalt hemifrån.
  • Temaföreläsningen varje torsdag kommer att sändas via digital länk. Det innebär att medlemmar kan följa den delen av mötet hemma på datorn eller telefonen.
  • Avstånd ska hållas.
  • Max 10 st i Stora salen.

Föreningen bjuder på kaffe, men eget fikabröd medtas av var och en.

Mer info kommer!
Hälsningar från styrelsen/ gm Gunvor

Ta vara på ditt täckvax !

Ring Gunvor tel. 076-1141216
så får du hjälp att smälta ditt täckvax hos henne i en kokgryta för vaxhantering
fredag den 25/9 eller lördag den 26/9. Tidsbokning.
Grytan rymmer ca 12 liter täckvax. Det tar 30-40 min per ”kok”.
Ta med plasthink med lock (biforhink) att ta hem den smälta massan i.
Kostnad 20 kr/kok.

Välkommen!
Hälsningar Gunvor 

Bigården öppnar på försök fr.o.m. torsdag den 27/8

Hej alla,
hoppas ni har haft en riktigt skön sommar samt att honungsskörden blivit riktigt bra!

Styrelsen har diskuterat ett lämpligt upplägg av verksamheten i höst. Vi är inte riktigt klara ännu utan återkommer med mera information om detta.

Däremot tänkte vi göra ett försök att ”öppna bigården” igen fr.o.m. kommande torsdag den 27/8, om vädret tillåter.
De som vill kan träffas över en kopp kaffe utomhus, t.ex. på verandan. Vi ser till att hålla gott avstånd från varandra.
Det blir en enklare form av fika, men vi tror att många kanske tycker det skulle vara trevligt att återuppta träffarna igen
Vid regn ställer vi in mötet. Vi flyttar inte in i föreningslokalen! Kommande träffar blir 27/8, 3/9, 10/9 och 17/9. Vi funderade på att ev grilla en av dessa dagar beroende på väder osv.

Vi gör ett försök så får vi ser hur detta tar sig ut.

Ha det gott allesammans, och välkomna!

/Styrelsen

Beställning av Bifor

Hej,
Föreningen tänkte även i år försöka göra en gemensam beställning av Bifor för de som är intresserade att vara med på denna.
Beställningen kan hämtas i bigården torsdagen den 13/8 mellan kl 17.30 – 18.30.
Vi har ingen möjlighet att kunna lagra alla hinkar, så dina beställda hinkar måste avhämtas detta datum!

Pris per hink: 175 kr inkl moms (betalas via faktura)

Jag vill ha din beställning snarast, men absolut senast måndagen den 10/8.
Skicka din beställning till: info@lidbi.se

OBS!
När vi hämtar våra hinkar hjälps vi alla åt att hålla gott avstånd från varandra så kommer detta att fungera alldeles utmärkt!

Ha de gott!mvh
Lennart H

Fler honungshinkar beställda !

Då honungshinkarna som tagits hem till vår biodlarförening tagit slut så har en kompletterande beställning gjorts. Jag vet dock ännu inte när vi kan ha dessa levererade till bigården. Information kommer via mail/hemsidan.

Är det någon/några som har ”gott om” hinkar och kan avvara några så meddela mig så kan jag tipsa de medlemmar som har akut behov av hinkar.

Sommarhälsning

Lars-Olof Bårström
070-3971413
lars-olof.barstrom@telia.com

Lars-Olof Bårström
Kinneviksvägen 38
S-531 55 Lidköping
Tel; +46 70 3971413

SMS-grupp för att hjälpa till att ta svärmar

Hej allihopa
hoppas ni har det bra! Några av er har säkert redan slungat! Det fyller på bra i skattlådorna nu!

Nu när det närmar sig midsommar brukar även ”svärmproblemen” dyka upp. Vi har redan fått samtal till föreningen om detta.

För att underlätta att hjälpa till att ta bisvärmar när folk ringer till oss har styrelsen funderat på hur vi på ett enkelt sätt kan hjälpa till med detta.

Det naturliga brukar ju vara att man kontaktar en biodlare i närheten där svärmen sitter och frågor om hon/han kan hjälpa till att ta svärmen.
Ibland får man inte tag i biodlaren eller också har biodlaren inte möjlighet att kunna hämta hem svärmen. Då måste man söka efter någon annan som kan hjälpa till.
Eller också vet man inte vilken biodlare man ska ringa.

Styrelsen har därför ett förslag på att skapa en SMS-grupp där alla biodlare som är intresserade av att hjälpa till att ta svärmar kan anmäla sig.

Om vi tar fallet ovan, att det kommit en förfrågan om att hjälpa till att ta en svärm, och den biodlaren man hade tänkt kontakta inte svarar eller inte har möjlighet att ta svärmen, skickar man ett SMS till “Svärmgruppen”.
Samma sak om man inte vet vem man ska vända sig till. Då drar man ett SMS till gruppen.
Den ur gruppen som har möjlighet att hjälpa till att ta svärmen svarar då på SMS:et och får ta den. (“Först-till-kvarn” får väl gälla om flera är intresserade?)

Som ni kanske har läst i Bi-tidningen” har SBR också inrättat en “Svärmtelefon” dit man kan ringa och få hjälp. I detta fallet knappar “kunden” in vilket postnummer som är aktuellt där svärmen sitter.
Föreningen har då lämnat en lista i förväg till SBR där det framgår vilka biodlare som kan hjälpa till för olika postnummer.

Är du intresserad av att hjälpa till att ta svärmar?
Skicka då ditt namn och mobilnummer till mig, info@lidbi.se, så kommer jag att fixa till en SMS-grupp och lägga in dig i denna.
Är du även intresserad av att vara med på SBR:s “Svärmtelefon” skickar du även med vilket postnummer du tillhör så kommer vi att vidarebefodra detta till SBR.

Hör av dig så snart som möjligt så att vi kan starta upp SMS-gruppen, för som jag skrev ovan har vi redan fått påringningar till föreningen om hjälp med att ta svärmar.

Jag återkommer med mera information när vi vet hur många som är intresserade samt när SMS-gruppen är klar

Ha det gott!
Styrelsen / Lennart Hellmén