Sparbankskupan

Bikupor på Sparbankens tak

Bikuporna, designade som Sparbanken Lidköpings Arena, placerade på Sparbankens tak i centrala Lidköping

Bikuporna på Sparbanken Lidköpings tak-terrass

Tisdagen den 13 maj 2014 placerades två bikupor på Sparbanken Lidköpings tak-terass. Sparbanken Lidköping vill därmed visa sitt samhällsengagemang som sträcker sig från idrott och kultur till miljö.
Det kommer allt fler larmrapporter som varnar för bidöd och som följd därav minskad pollinering av fruktodlingar och grödor. Därför vill Sparbanken peka på nödvändigheten av fler insatser mot denna farliga utveckling.

Vid invigningsceremonin försökte Biodlarföreningens representanter svara på många frågor. Var ska t.ex. Sparbanksbina hitta nektar och pollen, som är deras föda?
På nära avstånd finns planteringar på torget, i Stadsträdgården samt kring Lidans stränder. Bin flyger upp till 3 km för att hitta mat.

Sparbanksbina har nära till torget i Lidköping

Erfarenheten från andra bikupor som finns utplacerade på taken i storstäder som New York, Paris eller Stockholm har visat att det inte är några problem med bi i samhällen. Genom företaget Bee Urban kan man t.ex. ”leasa” bin i Stockholm, där det finns en del bikupor på taken. Men i Västsverige är Sparbanken Lidköping först.

Kuporna på Sparbanken kommer att skötas av representanter från Lidköpings Biodlarförening.

En burk honung

En burk honung producerad av bina från Sparbankens kupor

Följ Sparbanksbina Live !

Klicka på denna länk så kan du följa Sparbanksbinas framfart via en webbkamera