Sparbankskupan

Bikupa på Sparbanken

Invigningsgänget är redo. (fr.v. Erling Håstrand, VD Sparbanken Lidköping, Ann Florén, miljögruppen Sparbanken, Ingvar Ekelund Lidköpings Biodlarförening, Anders Nordmark, miljögruppen Sparbanken, Jan Häger, miljögruppen Sparbanken.

En Bi-Arena invigdes på Sparbanken Lidköpings terrass tisdagen den 13 maj 2014.

En bikupa, designad som Sparbanken Lidköpings Arena, har placerats på bankens tak mitt i Lidköping. Sparbanken Lidköping vill därmed visa sitt samhällsengagemang som sträcker sig från idrott och kultur till miljö.

Det kommer allt fler larmrapporter som varnar för bidöd och som följd därav minskad pollinering av fruktodlingar och grödor; därför vill Sparbanken peka på nödvändigheten av fler insatser mot denna farliga utveckling. Lidköpings Biodlareförening hoppas på fler medlemmar som på ett konkret sätt gör en insats för miljön.

Vid invigningsceremonin försökte Biodlareföreningens representanter svara på många frågor. Var ska t.ex. Sparbanksbina hitta nektar och pollen, som är deras föda? På nära avstånd finns planteringar på torget, i stadsträdgården och Lidans stränder. Bi flyger upp till 3 km för att hitta mat.

Erfarenheten från andra bikupor som finns utplacerade på taken i storstäder som New York, Paris eller Stockholm har visat att det inte är några problem med bi i samhällen. Genom företaget Bee Urban kan man t.ex. ”leasa” bin i Stockholm, där det finns en del bikupor på taken. Men i Västsverige är Sparbanken Lidköping först.

Kupan på Sparbanken kommer att sköta av representanter från Lidköpings Biodlareförening.

Följ Sparbanksbina Live

Klicka på denna länk så kan du följa Sparbanksbinas framfart via en webbkamera

 

DSCN4692

Bikupan, designad som Sparbanken Lidköpings Arena,

DSCN4701

Sparbanksbina har nära till torget i Lidköping

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.