Kategoriarkiv: Okategoriserade

Beställning av Bifor

Hej,
det börjar bli hög tid att beställa Bifor.

En del av er har ju köpt socker i år av föreningen, men ni som vill ha Bifor måste höra av er senast torsdag 10 aug. Vi gör som tidigare år att vi sambeställer genom föreningen.

Pris: 174 kr / hink (motsvarar 12 kg socker)

Hör av er till mig via mail om du är intresserad av att beställa Bifor genom föreningen.
Mvh
Lennart H

Nu finns det honungskärl för utlån i bigården.

Hej alla biodlare!Nu finns det honungskärl för utlån i föreningsbigården.

Richard Brolin (ny depåföreståndare) och Roland Eriksson vill poängtera att de sköter all utlåning och att ingen lånar kärl på egen hand! Detta för att de skall kunna ha ordning och reda på vem som lånat vad.

Lämpligen kan torsdagar vara en bra dag att hämta kärl och vill man som låntagare vara säker på att Richard eller Roland är där går det bra att ringa eller maila i förväg eftersom de inte kan garantera att de är där varje torsdag.

Telefon till Richard Brolin: 0706-692872
Mailadress: richard.brolin@biodlarna.se

Uppstartsmöte i bigården Råda

På torsdag den 24 april kl 18.00 har vi uppstartsmöte i bigården Råda. På programmet står allmän städning, krattning mm. Ta gärna med egen lövräfsa, lövblås eller vad du nu har. Efter städningen bjuder föreningen traditionsenligt på grillad korv.

I programbladet står att vi även skall ta nosemaprover. Tyvärr är Bert Thrybom uppbokad på ett annat möte denna kväll. Istället kommer vi att göra nosematester vid nästa möte, den 8 maj. Ni som vill göra nosematester på era samhällen, ta ca 60 bin från varje samhälle, frys ner dessa och ta med dem till mötet den 8 maj.

Varmt välkomna!

 

Helg- och nyårshälsningar från kansliet!

Helg- och nyårshälsningar från kansliet!

Vi har inom förbundet en del begrepp som vi ständigt kommer tillbaka till och som vi alla kan uppfatta som lite tjatigt, men som ändå är den bärande utmaningen!
Det vi tänker på är ordet medlemsnytta! Detta ord sammanfattar varför förbund, distrikt och föreningar har ett berättigande. Vi är ett stolt förbund med en lång historik, där just medlemsnyttan är det centrala för att jag som enskild biodlare skall känna att jag får ut något av ett medlemskap. För oss som jobbar centralt i förbundet, är medlemsnyttan något som vi påminner varandra om varje dag, inte för vi tycker att kamraterna runt omkring oss inte tänker tillräckligt mycket på begreppet, utan därför att alla är besjälade av att ge alla medlemmar en så bra service som möjligt och att det skall vara meningsfullt att vara medlem. Vi är till för er och vi utvecklar verksamheten för er!
Genom ett målmedvetet arbete kan vi fortsätta att utveckla förbundet! Vi hoppas att det skall vara ett självklart val för dig som redan är medlem att vara kvar i vår organisation, men också att vi skall vara attraktiva för nya medlemmar att ta del av alla fördelar som ett medlemskap innebär. Vårt medelemsantal ökar nu för femte året i rad och detta är något som vi skall vara stolta för. Vi gör det i en tid där många organisationer har vikande antal medlemmar, men där vi kan glädja oss åt det motsatta.  Den främsta och viktigaste anledningen till att vi lyckas så bra på medlemssidan, är det arbete som genomförs i alla våra lokala föreningar. Ni är våra spjutspetsar och det är ni som verkligen skapar den positiva utvecklingen, för vår organisation. Tack för ert uppoffrande arbete! Ert arbete behövs verkligen om vi skall infria förbundets målsättning, att organisera 13 000 medlemmar 2017!

I dagarna har vi beslutat om att införa ett nytt medlemsregister, för att på så sätt höja servicen inom förbundet. Det nya systemet innebär en rad positiva saker, som vi vet har varit efterfrågade ute bland föreningar och distrikt. Under 2014 kommer vi att implementera detta system. Följ den kommande informationen kring det nya systemet!

Biodlingen är på många sätt ett uppmärksammat ämnesområde inom massmedia, där många aktörer förmedlar rubriker om att vi måste ”Rädda våra bin”. Dessa rubriker kan vi se på olika sätt! En del anser att rubriksättningen är överdriven, andra menar att det bra att binas betydelse uppmärksammas och får den rättmätiga uppmärksamhet som de förtjänar. Uppfattning bland våra medlemmar varierar i denna typ av frågeställningar/påståenden och så är det inom vårt förbund. Inte enkelt alla gånger att försöka balansera på hur vi uttalar oss, men i grunden har nog de flesta samma uppfattning när det gäller binas betydelse. På tal om hur stort binas bidrag är till det som vi äter, ser vi många olika uppgifter på hur stor betydelse de har. Det bästa är om vi kan göra det lite enkelt för oss, genom att konstatera att de har stor betydelse, utan att låsa oss för några specifika procentsatser. Risken finns annars att vi får en debatt kring siffran, istället för att vi fokuserar på det väsentliga, dvs vad vi kan göra för att stärka och utveckla biodlingen i alla olika delar, inklusive hur vi på bästa sätt tar hand om våra kära bin.

Har ni idéer eller synpunkter på vår verksamhet, ser vi fram mot att få höra detta ifrån er!

Vi ser fram mot ett fortsatt starkt engagemang från hela vår organisation!

Tillsammans bygger och utvecklar vi biodlingen i Sverige!

Till sist vill vi på SBR:s kansli och SBR:s förbundsstyrelse önska Er alla en

God Jul och ett Gott Nytt Biodlarår 2014!

Nytt utseende på hemsidan

I samband med att vi nu har flyttat vår hemsida till den nya domänen www.lidbi.se får hemsidan också ett annat utseende. Detta beror på att vi byter verktyg som gör det enklare att arbeta med och underhålla vår hemsida. Jag tror att du snart känner dig hemma på denna sidan.

Nya händelser och vad som är på gång hittar du under menyn ”Senaste Nytt” eller under ”Senaste inläggen” i kolumnen till höger. Menyerna är ungefär som de var tidigare.

Allt är inte komplett ännu, men jag väljer ändå att lägga ut sidan nu, dels för att själv få känna på att jobba med den, samtidigt som ni kan komma med synpunkter om den till mig.

Lämna gärna kommentarer eller frågor via kommentarsfältet nedan.

Hälsningar Lennart H